--





Prolog:
Webbpubliceringens kläder,det som visas ut, kallas för kvalitet. För att publicera en webbsida eller en blogg, är det bara att välja ett namn samt domännamn och avsluta med att klicka på knappen publicera. Men finns det något mer som man ska tänka på? Ja,webbsidans kvalitet. Med kvalitet menar jag att texten ska vara bra, inga slarviga texter, inga eller få stavfel, genomtänkt innehåll samt bra grammatik. Innehållet är viktigt både när det gäller bild eller text. Man skapar ett innehåll som vänder sig till läsaren, det är som att skriva en bok. Man ska kunna samspela med bilder och texten så att läsaren följer en kedja. Webbsidan eller bloggen ska innehålla relevant information för att det är det som läsaren söker.
Förberedelse:
För att nå målet och se till att alla elever kommer att bli kunniga inom webbpubliceringens område så krävs det en viss förberedelse.
1.     Varje elev har med sig sin dator som är uppkolppad till skolans nätverk.
2.     Se till att alla datorerna har batteri som håller, eftersom lektionen kommer att ta ca en timme och 30 minuter.
3.     Se till att alla datorer har den senaste installationen av Flash plugin*.
4.     Som lärare ska du kunna hantera, till exempel weebly sidan (weebly.com där man skapar och publicerar sina egna webbsidor).
5.     Du ska vara källkritisk för att hjälpa dina elever med att söka information samt hämta bilder från näte.Du ska vara medveten om vilka bilder som eleverna får och inte får hämta till sina datorer.
6.     Skapa en stämmning där lärandet sker genom att ha kul och tänk på att leverera en lektion som ger kvalitet.

Varför:

Så varför ska man, som lärare, vara kunnig när det gäller webbpublicering och sin innehåll?
Under min VFU i Sala och utifrån diskussionerna som jag hade med min handledare har jag fått följande uppfattning, att: Man måste anse att genom att kunna skapa samt hantera en webbsida som ska användas i skolan, kan man som lärare vara närvarande hela tiden, underlätta lärandet genom att ställa frågor, följa elevens framåtskridande samt verka utan att synas. Hur kan detta ske? Jo genom att skapa en webbsida, blogg eller forum där läraren lägger upp uppgifter som eleverna ska lösa , öppnar diskussioner där eleverna får möjligheten att ställa frågor samt föräldrarna som har möjligheten att följa skoldagen eller hela skolterminen och se vad som händer eller vart sitt barn befinner sig.

Hur och vad hände:

Under min VFU hade jag en klass som bestod av 18 elever där jag och min kollega bestämde att ha en sådan lektion. En lektion där eleverna skulle skapa var sin resurshemsida, genom att använda weebly, och lägga upp sitt arbete. Missledande tankar som jag hade innan webbpubliceringens lektion, var att jag hade duktiga elever inom datorområdet sams en trygg teknologisk utrustning. Svårigheter eller tidsfördrift med att förklara för dem och nå lektionens mål skulle vara obefintliga. Men det fanns elever som fick problem med att, till exempel förstå varför man kan inte ha samma namn som sin kompis när man registrerar sig som en ny användare.Tänk inte att eleverna är bättre än dig och kan mer. De 30 första minuterna av lektionen spenderades med att förklara för varandra vad är en webbsida, samt vad finns det för skillnader mellan en webbsida och en blogg. Därför kom upp, efter cirka 30 minuter, frågan: ”Varför ska vi lära oss det?”. Då började den riktiga lektionen samt när vi visade några roliga saker som anknöt sig till denna lektion och på så sätt fick vi elevernas intresse och uppmärksamhet.


Reflektioner:

Som lärare ska man vara kunnig i sin lärarroll, men ska också vara kunning inom den digital kompetenta området. Överskatta inte dina elever inom det teknologiska området och se till att berätta för dina elever direkt från början var är syftet med dagens lektion, samt skapa en stämmning där eleverna lär sig genom att ha kul.En bra genomtänkt förberedelse är en genomtänkt lektion. Man lyckas med sin lektion genom att förbereda sig korrekt.

1 Response to Tema: Webbpublicering

29 november 2010 kl. 04:01

Hej Georgios

Mycket intressant och bra text! Ser fram emot till nästa nummer!

Sara

Skicka en kommentar